Ekonomi

AB Komisyonu Avro Bölgesi için büyüme tahminini düşürdü

Avrupa Birliği Kurulu, Euro Bölgesi için ekonomik büyüme varsayımını düşürürken, Almanya’da ekonominin küçüleceği öngörüsünde bulundu. Avrupa Birliği Komisyonu, Euro Bölgesi’ne ilişkin ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Komisyon tarafından açıklanan yaz tahmininde, Euro’nun resmi para birimi olduğu 20 ülkede 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 0,8 oranında artacağı öngörülüyor. Alman ekonomisinin yüzde 0,4 oranında küçüleceği tahmin ediliyordu.

AB Komitesi, mayıs ayında yayınladığı bahar tahmininde daha iyimser bir tablo çizmiş, elektrik fiyatlarındaki şokun Ukrayna savaşı sonucunda atlatıldığı belirtilmişti. Kurul, bahar tahmininde Avro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin yüzde 1,1; Almanya’nın 2023 yılındaki ekonomik büyümesinin yüzde 0,2 olacağı tahmin ediliyordu.

Brüksel’den bugün yapılan açıklamada, “birçok ürün ve hizmet için yüksek ve artmaya devam eden tüketici fiyatlarının, bahar tahminlerinde beklenenden daha yüksek fiyatlara yol açtığı” kaydedildi. Bu durumun elektrik maliyetlerinden bağımsız olduğu ve Euro ülkelerindeki güçlü işgücü piyasasına rağmen geçerli olduğu kaydedildi. İklim krizinin yol açtığı olağanüstü hava olaylarının ekonomiyi de olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis şunları söyledi: “AB ekonomisi, salgın ve Rusya’nın Ukrayna’daki kışkırtılmamış saldırı savaşı nedeniyle iki büyük şok yaşadı.” Yüksek enflasyon oranlarının ekonomi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Dombrovskis, şunları söyledi: “Rekor düzeyde düşük işsizlik rakamlarına sahip güçlü işgücü piyasası ve fiyat baskısının azalması sayesinde ekonomik büyüme gelecek yıl bir miktar toparlanacak.”

AB Komisyonu bu eğilimin gelecek yıl değişeceğini tahmin ediyor. Avro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin yüzde 1,3 olacağı tahmin edilirken Almanya için bu tahmin yüzde 1,1. Komisyon, Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkede bu yıl için yüzde 0,8, gelecek yıl için ise yüzde 1,4 büyüme öngörüyor.

AFP, dpa/EC, Birleşik Krallık

sivasli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu